Nászútra mivel lehet, érdemes utazni? Előnyök, hátrányok…

Többféle módon utazhatunk nyaralni, mehetünk nászútra. Nézzük milyen előnyökkel, hátrányokkal járnak a különböző közlekedési eszközök…

Saját autó: Közeli 500-800 km-nél közelebbi helyekre megfontolandó, hogy saját kocsival menjünk. Nem vagyunk így sem időhöz, sem másokhoz annyira kötve! Ez mindenképpen előny! Nem kell tömegközlekedésre költenünk, viszont számolnunk kell parkolódíjakra, esetlegesen útdíjakra, pályamatrica díjakra. Érdemes az üzemanyagdíjakon felül ezeket is összeadni, ezekkel együttesen számolni a várható útiköltséget (plusz 20 %-ot tegyünk hozzá az előzetes kalkulációhoz, mert lehet útlezárás, GPS miatti kevergés, „nézzük meg még azt is, ha már itt vagyunk”…)

Apropó GPS… Mai világban már a mobilok többségén van telepített, vagy az aplikációk közül ingyenesen letölthető. Jóval az indulás előtt próbáljuk ki, és nézzük meg –főleg külföldi uticél esetén- az adott régióban, országban tudjuk-e működtetni (kell-e, van-e ott mobilnetünk). Ha szükséges töltsünk le offline is használható térképeket, vagy ha jól tájékozódunk nyomtassunk ki térképet! Azt is gondoljuk át, hogy a szállásról hová akarunk majd elmenni. Nézzük meg előre otthon, interneten hol vannak az általunk felkeresendő helyek (pl. strand, étterem, bevásárló központ, múzeum, egyéb nevezetességek). Ma már a https://www.google.hu/maps/ oldalán a világ szinte minden pontjára be tudunk szó szerint “nézni”. Ha megkeresed az adott helyet -pl. a hotel nevét beütöd a bal felső kereső sorba- a képernyő jobb alsó sarkán van egy sárga emberke figura. Megfogod az egérrel az megnézni kívánt hely felé húzod, és elengeded. Azonnal 360 fokban mozgatható képet kapsz a helyszínről!
Minderre elsődlegesen akkor van szükség, ha nem szervezett útra megyünk, vagy valamilyen egyéni programot is be szeretnénk iktatni.

Ha csak ketten megyünk (nem 3-5 fővel egy autóban) mindenképpen érdemes utána számolni, hogy ha fapados repülőjárattal mennénk mennyiből lehetne az utazást kihozni. Nem kell félni az ilyen járatoktól, csak annyiban mások, mint a normál járatok, hogy nincs „ingyen” étkeztetés a repülőn, illetve a kézipoggyászon felüli csomagokért plusz díjat kell fizetni. Előnye: hogy gyorsabban, és sok esetben olcsóbban odajutunk a kiválasztott helyre, mint saját kocsival! Hátránya: a reptérről egyéni, vagy csoportos transzferrel, tömeg-közlekedéssel kell a szállásra eljutni (előfordulhat, hogy ez drágábbra fog kijönni, mint a repjegy!). Érdemes ezeket előre, itthonról lefoglalni, menetrendeket megnézni, kiírni. Néhány fapados járat repülőtere 2-3 órányira is lehet a kiszemelt szállásunktól. Ha az itthoni, induló reptértől messze lakunk az odaútra is tervezzünk bőven időt, ha odáig autóval megyünk, annak elhelyezéséről is gondoskodjunk. A reptér közvetlen közelében lévő parkolók rendkívül drágák (pl. a Liszt Ferenc reptér parkolói 8-10 e Ft/nap is lehet, míg attól néhány km-re Vecsésen ennek fele –vagy még kevesebb, ingyenes transzferrel). Ha csak kézipoggyászunk van –okosan csomagolva, néhány napra bőven elég- a felszállás előtt 1 órával bőven ráérünk a reptérre megérkezni. Ha feladandó poggyászunk is van MINIMUM 2 órával az indulás előtt legyünk kint! Ezeket az időket belekalkulálva 500-600 km-re utazva nem biztos, hogy kevesebb idő alatt odaérünk, mintha kocsival mennénk. Az viszont biztos, hogy más a feelingje egy repülős útnak 😉

Rövidebb távolságokra, vagy ha repülővel megyünk –reptértől a célpontig- érdemes fontolóra venni a bérautó –motor, moped- kérdését is. Átlag magyar pénztárcához általában drága… viszont a saját autónál felsorolt előnyök (hátrányok) ugyancsak jellemzőek rá. Ha autót bérlünk legyen nálunk az érvényes jogosítványunk, kalkuláljuk bele, hogy általában kérnek kauciót is. Ennek mértéke nagyon változó a nullától az 1000 €-ig találkoztunk már mindennel… Figyeljünk arra, hogy a bérleti díj tartalmaz-e biztosítást (CASCO-t), illetve ha igen annak mennyi az önrésze. Az adott országban van útdíj (pályamatrica), arra is kérdezzünk rá tartalmazza-e a kifizetett díj, vagy külön kell megvenni.

1000 km feletti távolság esetén gondoljuk meg jól kocsival menjünk-e. Fárasztó,főleg, annak, aki vezet, de az utasoknak is kényelmetlen. Napi max. 700-800 km távolságot utazzunk. Ha mégis ennél messzebb indulunk autóval, akkor kalkuláljunk be 1-1 éjszakai szállást –különben a megérkezéskor a sofőr az első egy-két napig használhatatlan lesz.

Utazhatunk még vonattal, busszal is. “Rövidebb” távolságokra kényelmesnek mondható, de 800 km felett ezek is ugyanúgy kényelmetlenné válnak, mint az autó. A vonaton hálókocsit is kérhetünk, de higgyétek el kényelmetlen –és relatíve drága is-.  A tömegközlekedés előnye, hogy nem nekünk kell vezetni, ettől kevésbé fárasztó. Mindannyian koccinthatunk is mehet közben, ez is elviselhetőbbé teszi az utazást!  „Cserében” viszont el kell viselnünk a többi utast –hangoskodást, esetleg gyereksírást, kellemetlen szagokat-. Buszon gyakran előfordul, hogy van legalább egy ember, aki miatt folyamatosan plusz megállásokat kell beiktatni.

Hajóval –komppal- is utazhatunk -már ha olyan helyre megyünk-. Megint csak különleges élmény lehet, pláne, ha kabinban éjszakázunk! Általában az egyik legolcsóbb közlekedési eszköz, viszont lassú, és nem mindenki bírja a tengert (tengeri betegség…) Mielőtt erre foglalnál mindenképpen beszéljétek át, vajon bírnátok-e a hajóutat!

Kerékpárral, stoppal, gyalog is lehet „utazni”… Kétségkívül a legolcsóbb megoldás, de sok mindennek ki lehetünk téve eközben. Időjárás, más közlekedők nemtörődömsége sok kellemetlenséggel járhat. Mindkét közlekedési forma sok veszélyt is rejt magában. Csak ha nagyon bevállalósak vagytok, akkor válasszátok ezeket! Ha a kerékpárt válasszátok, akkor a kondi is fontos. És nem csak az állóképesség! Többektől hallottam, hogy az egyik legnagyobb kihívás a pici, kényelmetlen ülés –amin akár hosszú órákat is el kell tölteni…

Egy szó, mint száz érdemes több szempontból megvizsgálni mivel menjünk. De ha lehet a nászútnál ne legyen döntő szempont az utazás költsége!

Bár érdemes odafigyelnünk hová, mennyiért tudunk elutazni. Mert pl. a Horvát tengerpartra kényelmesen (olcsón) lejutunk kocsival is, míg pl. Mallorcára, vagy a Kanári szigetekre csakis repülővel tudunk menni. Ez azt is jelentheti, hogy ugyanazért az összegért (mindent összeadva) pl. Észak Görögországba (Thessaloniki környékére) magasabb kategóriájú szállodába, jobb ellátással tudunk foglalni, mint ha valamelyik szigetre utaznánk.

Természetesen a szervezett utazásainkhoz teszünk javaslatot közlekedési eszközre is, de egymástól függetlenül kezeljük az utat, és az utazást. Ez még további előnyöket is rejt számotokra, mert ha rajtunk keresztül foglaltok repülőjegyet, akkor a foglalástól a becsekkolásig figyeli a rendszerünk, hogy van-e a lefoglalt járatra olcsóbb jegy! Ha igen, átfoglaljuk, és visszaadjuk nektek a különbséget! Foglaltál már valaha magad repülőjegyet?! Ha igen tudhatod, hogy nagyon nem mindegy mikor teszed meg! Napon belül is változhat a jegy ára, előre ki nem számítható módon. Nézegetheted hetekig akkor sem biztos, hogy pont a legolcsóbb ajánlatukat fogod ki! Erre jó a mi softverünk, mert bármikor foglalod sosem lesz annál drágább (de olcsóbb, visszatérítve gyakran előfordul). Hívjatok, írjatok, keressetek bátran!

Álomutak-nászutak-Álomárakon

Vedd meg az Álomutak-nászutak-Álomárakon című összeállításunkat! A konkrét ÁlomNászutas ajánlatokon felül a legmesszemenőbb részletességgel összegyűjtöttünk Nektek minden tudnivalót az álomutakról, nászutakról! Olyan ötleteket, tippeket adunk, amivel akár több 100 ezer Ft-ot is megspórolhattok!!!

A megrendeléshez kattints IDE

Tedd a kezed homlokomra,
Mintha kezed kezem volna.
Úgy őrizz, mint ki gyilkolna,
mintha éltem élted volna.
Úgy szeress, mintha jó volna,
mintha szívem szíved volna.

Esküvői Idézetek ~ József Attila

Az élet kanyargós útvesztőin, a szülői kéz vezetett.
S mikor én ezt elengedtem, Megfogtam a tiedet.
Mert úgy az élet mindig szomorú és hideg,
Ha örömödet, bánatodat elmondani nincs kinek.
Ezért soha ne hagyj el, Mindig a szíveddel vezess.
És ehhez a legfontosabb, hogy mindig nagyon szeress.

Esküvői Idézetek ~ Szalai Evelina
2017-06-20T13:17:52+00:00

Leave A Comment