Szobatípusok, ellátások 2017-06-28T14:55:34+00:00
Nászút praktikák
Élménytár
Album
GYIK
Rólunk, kapcsolat
Nászút kellékek
Álomutak-nászutak-Álomárakon

Szállodai szobatípusok

Akkor most nézzük, hogy a különböző szobatípusok mit jelentenek. Nem kellemes érzés, amikor belépünk a szobába, és az nem olyan, amilyent szerettünk volna. Méretben, felszereltségben komoly különbségek lehetnek. Nem minden szálloda –hotel- kínálata ugyanolyan, de az alapvető jellemzők, és elnevezések megegyeznek. Akkor nézzük a leggyakoribbakat:

Standard / Superior / Deluxe / Executive szoba

 • Ezeknek a jelzőknek a pontos jelentése szállodánként változik. Általában az előbbitől az utóbbi felé haladva egyre nagyobb alapterületű és/vagy gazdagabb felszereltségű szobákat jelentenek. Régebbi épületeknél gyakran a felújított szobákat nevezik superiornak, a felújítás előttieket pedig standardnak. A standard szoba a alapkategóriát képviseli minden szálláshelyen. (ez nem azt jelenti, hogy rossz!) A szoba berendezése általában egyszerű és funkcionális, rövidebb tartózkodásokra való. Ha az időnk nagy részét nem a szobában akarjuk tölteni, tökéletesen megfelel.

Családi szoba

 • Ennek a szobatípusnak is a pontos jelentése szállodánként változik. Általában nagyobb alapterületű, akár családok számára is alkalmas, esetenként több légterű, összenyitható szobákat jelentenek.

Mit jelent a stúdió?

 • Magánszállások vagy apartmanhotelek esetén a stúdió kifejezés az egy légterű lakást jelenti. A nappaliban egy ággyá alakítható kanapé vagy ülőgarnitúra található, és nincs külön hálószoba. A lakásban amerikai konyha vagy konyhasarok, és általában fürdőszoba is található.

Apartman

 • Gyermekkel utazó családok gyakran foglalnak apartmant, ahol több lakrész kerül kialakításra: nappali (vagy előtér), egy vagy több hálószoba, egy vagy több fürdőszoba, teljesen felszerelt konyha étkezővel. A nagyobb társaságok vagy családok igényeihez alkalmazkodva az apartmanok kényelme szálláslehetőséget jelentenek akár több hetes tartózkodásra is. Egy kisebb –nagyobb- lakásként érdemes elképzelni.

Junior suite (magyarul: kislakosztály)

 • Kialakításában és felszereltségében megegyezik a szállodai szobákkal, azonban méretük nagyobb. Gyakran kis konyhasarokkal is rendelkeznek. A mérete miatt jó választás lehet hosszabb tartózkodásra.

Suite (Lakosztály)

 • Nagy alapterületű szállodai szobaegység, amely egy nappali részből és egy hálórészből, valamint egy fürdőszobából áll. Magasabb kategóriájú szállodák esetén a lakosztályhoz saját konyha és ebédlő rész is tartozik, sőt akár két különálló hálószoba is kialakításra kerülhet. A lakosztályok berendezése minden esetben elegáns, magas színvonalú technikai berendezésekkel felszerelt.

PresidentialSuite (Elnöki lakosztály)

 • Luxus szállodák kiemelten fontos –V.I.P.- vendégek részére kialakított lakosztálya az elnöki lakosztály. Impozáns méretekkel és luxus szolgáltatásokkal kerül kialakításra általában a szálloda legfelső emeletén. Gyakran külön komornyik szolgáltatás is igénybe vehető.

Országonként –szállodánként- a szobák megnevezése eltérhet, ezért foglalás előtt alaposan nézzünk –kérdezzünk- utána a kiválasztott szoba méretének, felszereltségének, és szállodán belüli elhelyezkedésének! Ha fontosnak érezzük kérdezzünk rá arra is, hogy a szoba ablaka merre néz (pl. tengerre, kertre, belső udvarra stb…)

Mit jelent a félpanzió, All Inclusive?

Sokszor természetesnek vesszük, hogy ezeket a kifejezéseket mindenki tudja… Pedig senki nem úgy születik, hogy mindent tud.

Szóval az ellátok típusai lehetnek:

 • Reggeli: –ez egyértelmű, nem ragozom, csak reggeli van. Kontinentális, svéd asztalos is lehet. Ihatunk mellé – általában- tejet, teát, hosszúkávét, és vmilyen rostos üdítőt, vizet. Egyéb italok –pl. a presszó kávé capuccino       is- külön fizetés ellenében kapható.
 • Félpanzió: Reggeli és vacsora van az ellátásban. Reggeli hasonló, mint feljebb, vacsora általában leves, és főétel, vagy svédasztalos választási lehetőség. Ital NINCS az ellátásban.
 • All inclusive (AI): Reggeli, ebéd, vacsora mellett egész nap –vagy meghatározott időpontokban, de korlátlanul- fogyaszthatunk alkoholmentes, és „helyi” alkoholos italokat, a szálloda különböző pontjain (pl. éttermek, bárok, medence stb…).  A korlátlan italfogyasztásban bőven megtérül a félpanzióhoz képest felár, mert 3-5 €/ italár mellett észrevétlenül elköltünk átszámítva 4-5000 Ft-ot egy forróbb napon (és akkor nem beszéltünk a fagyi, jégkrém, pizzaszelet, és hamburgerről, nasizásról, ami ugyancsak ingyenes az ellátás keretében).
 • Ultra All inclusive: Minden ami az AI-ben van, plusz a márkásabb export italok (whisky; sör, konyak, koktélok), és pl. a frissen facsart gyümölcslevek is korlátlanul állnak rendelkezésre.

Vedd meg az Álomutak-nászutak-Álomárakon című összeállításunkat! A konkrét ÁlomNászutas ajánlatokon felül a legmesszemenőbb részletességgel összegyűjtöttünk Nektek minden tudnivalót az álomutakról, nászutakról! Olyan ötleteket, tippeket adunk, amivel akár több 100 ezer Ft-ot is megspórolhattok!!!

A megrendeléshez kattints IDE

Élj, szeress, légy boldog,
És hidd el nekem:
Szeretni annyit jelent,
Mint élni valakiért,
s ez teszi szebbé az életet.

Esküvői Idézetek ~ Saint de Exupery

A csókod festi kékre az eget,
szemed színétől zöldülnek a fák.
Nélküled üres minden képkeret
és világtalan az egész világ.

Esküvői Idézetek ~ Weöres Sándor